miercuri, ianuarie 14

Antidrog

STOP DROGURILOR

Consumul drogurilor reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări la adresa tineriilor. În lume există 200 de mil de oameni consumatori de droguri, printre ei, marea majoritate numărându-se tineri, iar acest fenomen nu se opreşte aici, ci ia amploare neîncetat. În 2005 în România erau înregistrate peste 2200 de cazuri cercetate şi 914 kg de droguri confiscate, afirmă preşedintele Agenţiei Naţionale Antidrog, Pavel Abraham.

Tutunul, alcoolul, consumul de droguri constituie o capcană a vieţii şi dacă nu ştii să treci peste ea cu brio, rişti să iţi distrugi întreaga ta existenţă cât şi pe cea a celor apropiaţi ţie.

Ce îl face pe un tânăr să consume droguri ?

« Un prim factor este anturajul, dorinţa de a fi ca ei, de a nu te lăsa mai prejos, de a te ridica la nivelul lor pentru a te primi în gaşcă. Alte cazuri pleacă de la stările de dezechilibru determinate de grijile noastre cotidiene, de la aspectul economic sărăcia, dar şi bogăţia extremă.

De asemenea, decesul unui părinte sau un eşec în dragoste sunt factori prielnici consumului de droguri. Tinerii sunt ademeniţi de lumea exterioară dar şi on-line, de exemplu pe internet, tinerilor le sunt prezentate într-un mod pozitiv aceste substanţe în sensul că li se spune că drogurile stimulează viata sexuală, i face mai dinamici , capătă mai multă forţă, încredere în viitor, totul o să le fie accesibil. Studiile arată că o singură doză duce la dependenţă. Cum la orice produs se face o reclamă, pentru a fi mai bine vândut, nici aici traficanţii nu se lasă mai prejos, în prima fază traficantu face o ofertă gratuită(sub aspect promoţional), după care consumatorul devine dependent îl caută el pe furnizor, devenind în felul acesta un om de al lor, un colaborator. »A relatat Maria Olaru(psiholog).

Costurile drogurilor

Costurile mari de droguri îl determină pe consumator sa rămână fără resurse financiare, indiferent de bugetul acestuia. De exemplu ca să folosesti un consum de heroină la noi în ţară costă cam în jur de 250 RON. Cel mai mare pericol al consumului de droguri este moartea, o persoană consumatoare de droguri îşi reduce cu o treime durata de viaţă. « Dar există şi remedii pentru această gravă problemă întâlnită din ce în ce mai des printre noi şi anume, tineri care doresc să se lase de droguri pot apela la Agenţia Naţională Antidrog care este dispusă în orice moment să le întindă o mână de ajutor, în acest sens au creat şedinţe de consiliere individuală şi de grup, sisteme de unităţi terapeutice, acţiuni de prevenire, de tratament, alături de specialişti. »A susţinut Avram Ionela(membră a Agenţiei Naţionale Antidrog Bucureşti).
Dragomir Carmen Maria anul 3 Jurnalism

Trupa "britanică" a Timişoarei


După ce Phoenix sau Cargo au făcut istorie în muzica românească, Timişoara a început să fie privită ca şi o „producătoare” eficientă de trupe de calitate, iar fiecare nouă formaţie ce s-a născut pe malurile Begăi a visat să ajungă acolo sus, unde aprecierea merge mână în mână cu succesul şi plăcerea de a face muzică. Unii dintre ei au şi reuşit – mai trebuie să îi amintim pe DJ Project, Activ, Implant pentru Refuz sau Blazzaj? Ei bine, în peisajul muzical actual al oraşului nostru există câţiva muzicieni care, deşi nu se încadrează în categoria „mainstream”, muncesc cu pasiune şi îşi aşteaptă cu nerăbdare momentul de glorie.

Persona de pildă, supranumită „trupa britanică a Timişoarei”, face muzică de prin 2003 şi a avut deja parte de ceva laude la nivel naţional. Au participat la numeroase festivaluri, printre care „Stufstock” şi „Underlondon”, au apărut la Apropo TV şi au cântat în numeroase oraşe din ţara întreagă. Acasă, la Timişoara, au un public fidel şi sunt mereu bine primiţi. Gaben, Coco, Floyd şi Joy au adoptat numele ultimului film a lui Ingmar Bergman şi au pornit la drum cu un sound proapsăt, cu versuri englezeşti, optimism şi coveruri după Clash sau Pixies. Mihnea Blidariu, solistul de la Lună Amară, spunea despre ei că reprezintă „un melanj muzical de indie, pop şi rock, cu bucăţi ce amintesc de Placebo, cu ruperi de ritm, cu o chitară energică şi un vocal charismatic”.

Alexandra Pleşa, Jurnalism 3, grupa 4

Jos Cenzura!!!

Pe 10 iunie Voronin a declarat: “E rău dacă puterea le închide gura jurnaliştilor de opoziţie, Moldova este o ţară care şi-a făcut opţiunea europeană, este o ţară care a pornit pe calea reformelor, a căror realizare este imposibilă fără respectarea neabătută a standardelor democratice fundamentale. Şi, fireşte, noi reacţionăm foarte dureros la orice semnal îngrijorător privind domeniul libertăţii mass-media “.

Şi atunci mă întreb cât de democratică este această ţară dacă la doar 2 zile după această frumoasă şi edenică declaraţie câţiva forumişti din Moldova riscă la 7 ani de închisoare pentru că şi-au exprimat opinia vizavi de sistem? Cât de ipocrit poţi să fii să declari că Moldova şi-a făcut opţiunea europeană şi că respectă drepturile omului când bagi la puşcărie nişte tineri care şi-au spus părerea? Ce fel de democraţie este asta? Ce fel de drepturi au moldovenii? Sau mai bine spus mai au ei drepturi?

E timpul ca România să iasă din letargie şi să îi susţină pe moldoveni. La Chişinău drepturile omului sunt încălcate!!!! Trebuie să schimbăm ceva!!! Moldovenii au nevoie de susţinerea noastră în lupta cu monştrii de la putere!!!

Stiu că poate ţi se pare o glumă dar chiar asta se întâmplă. Tinerii din Moldova nu au dreptul la libera exprimare. Iar acest lucru este inadmisibil !!!

Viorela Precupaş, Jurnalism anul 3, grupa 4

Cum sa adormi cand ai altceva de facut

Sfătuitorul tău preferat se întoarce. De data asta cu un sfat pentru tineri şi nu numai! De câte ori n-ai avut de făcut un proiect pe ultima sută de metri? De câte ori nu te-ai lovit de un deadline şi n-ai ştiut de unde să începi? În loc să stai ca prostul / proasta gândindu-te cum să faci, adu-ţi aminte că dintotdeauna omul şi-a rezolvat problemele dormind. Iar nu numai noaptea poate fi un sfetnic bun, ci chiar şi dimineaţa sau dup-amiaza.

Tot ce ai de făcut este să urmezi aceşti zece paşi simpli:

1. Să admiţi că ai un deadline
2. Să te pregăteşti să te duci în pat, să dormi
3. Să te apropii de pat, ca să dormi
4. Să te apleci spre pat
5. Să te aşezi în pat
6. Să te întinzi în pat
7. Să te ridici dacă ai uitat să stingi lumina şi să reiei de la 2.
8. Să închizi doar ochiul drept timp de cinci minute (dacă n-ai un cronometru la tine, ridică-te şi caută sau mergi până la cel mai apropiat magazin, apoi reia de la 2.)
9. Să clipeşti cu ambii ochi de câte 1800 de ori, cu un clipit pe secundă.
10. Să ţii ochii închişi o secundă, să-i deschizi tot o secundă. Apoi să-i deschizi timp de două secunde, după care să-i ţii închişi alte trei secunde. Pentru ca apoi să-i deschizi cinci secunde şi să-i închizi opt secunde. După care îi vei ţine deschişi 13 secunde şi îi vei închide preţ de 21 de secunde. Şi tot aşa, în ritm de şirul lui Fibonacci, până adormi.

Dacă asta vi se pare ridicol, întrebaţi-i pe Tool de ce au făcut o piesă după acest şir :/



Iovan Alexandru

NOTORIOUS

Supranumit si “IIsus din Brooklyn”, adevăratul guru al Hip-Hopului mondial, NOTORIOUS B.I.G, deși plecat dintre noi incă prea devreme nu s-a făcut uitat, ci a continuat să existe prin creația și moștenirea lăsta în urmă.
Notorious B.IG. pe numele real de Christopher George Latore Wallace s-a născut în Brooklyn pe 27 Mai 1972. Copilăria și-a trăit-o în timpul în care America trecea printr-o mare criză legată de traficul de droguri, în acest fel contactul micului Biggie cu “praful morții” și comercializarea acestuia fiind iminentă.
Debutul acestuia a avut loc în anul 1994 cu albumul “Ready to Die”, album care avea să-l urce pe Biggie
și în același timp pe partea East Coast a rapului pe cele mai înalte culmi, toate acestea într-o perioadă în care rapul West Coast era la putere. Un an mai târziu a mai lansat un album de succes alături de grupul Junior M.A.F.I.A., album care avea să-i definitiveze numele în istoria Hip Hopului mondial.
Situat pe cele mai înalte culmi ale gloriei,Biggie a fost asasinat pe 9 Martie 1997 în timpul unui atentat de tip (drive by) cu autor necunoscut pâna in zilele noastre.

Biggie nu s-a lăsat uitat și tocmai de aceasta producătorii hollywoodieni au terminat filmările pentru filmul autobiografic “Notorious” ce va fi lansat pe marile ecrane pe data de 16 ianuarie 2009. De asemenea P.Diddy împreună cu cei de la “Bad boy Records” au pregătit niște piese noi noutze care vor ieși cu puțin înainte lansării filmului.

Aproape de podiumul europenelor de lupta

Aflat în primul an la juniori 1, Robert Papp, sportiv legitimat la CSS Lugoj a ajuns în finala pentru bronz a Europenelor de lupte Greco-romane, desfăşurată la Belgrad..

Câştigător detaşat al categoriei 74 de kg în Romănia, Robert Papp a fost selecţionat în lotul naţional de juniori pentru Campionatul European de lupte Greco-romane la care au participat reprezentanţi a 39 de ţări.

Victorii pe linie până în semifinală

Parcursul lui Robi în primele tururi a fost excelent, sportivul roman trecând în primul tur de reprezentantul Lituaniei, după o victorie cu 2-0. Acelaşi scor la inregistrat în turul second, în faţa unui luptător din Georgia, meciul pentru intrarea în semifinale fiind extreme de disputat, Poop reuşind să se impună cu 2-1 în defavoarea Azerbaidjanului.

“Robi a avut ghinion la tragerea la sorţi, întâlnind pe traseu doar sportive din fosta Uniune Sovietică, aceştia fiind extrem de puternici. Meciul cu Azerbaidjanul a fost o risipă de energie, după care Robin n a mai reuşit să-şi revină” povesteşte prof, Avrămuţ Todorescu, antrenor Css Lugoj. Semifinala disputată după doar 20 de minute, îl găseşte fără resurse pe Robert Papp, care pierde la tus în încercarea de a forţa Victoria prin acelaşi procedeu.

Lugojan Dorina gr 3

Mica Venetie

Din 2010 timişorenii vor circula pe apa, nu oricum ci cu un nou mijloc de transport în comun, care va circula pe canalul Bega! Este vorba despre vaporaşe care vor fi puse la dispoziţia tuturor celor care vor să traverseze Timişoara fară să mai stea la semafoare sau la coadă în intersecţii. Cetăţenii vor putea călătorii pe bază de abonament sau bilete.

Timişoara va deveni Mica Veneţie din 2010. Asta pentru ca timişorenii se pot bucura de un nou mijloc de transport în comun. Autorităţile locale au găsit astfel o soluţie inedita pentru fluidizarea traficului. Pentru că nu pot convinge şoferii să renunţe la maşină în favoarea bicicletei, poate vor alege să circule cu vaporul. Prima problemă care trebuie rezolvată este decolmatarea Begăi.

Adrian Orza “sumele nu sunt mari şi nici foarte costisitoare şi oricum impactul acestui sistem de transport va fi mai mare decît costurile aferente lor”

Valoarea proiectului este de 3 milioane de euro, bani care provin din bugetul local.


Silvia Fechete


Avortul

Problematica avortului indus nu priveşte numai domeniul medical, ci capătă o extindere moral-filosofică, religioasă, juridică şi social-politică. Avortul lasă o rană adâncă în sufletul femeii, atacând însăşi esenţa identităţii ei, aceea de a fi mamă şi a aduce pe lume viaţă. Din punct de vedere medical, complicaţiilor avortului - sterilitate, leziuni inflamatorii ale aparatului genital, hemoragii, probleme ale sarcinilor ulterioare, naşteri premature, sarcini extrauterine, cancer genito-mamar - li se adaugă efectele de ordin psihic, care pot fi anxietatea, afectarea relaţiei cu partenerul sau familia, sentimentele de vinovăţie şi pierdere irevocabilă, depresie, atacuri de panică sau nevroze. Pe plan social, rata mare a avorturilor duce la scăderea drastică a natalităţii şi, implicit, la îmbătrânirea populaţiei României, motiv serios de îngrijorare. Sensibilizat de vizualizarea ecografică a dezvoltării embrionare şi de literatura de specialitate care demonstrează existenţa unui sistem biomolecular de comunicare feto-maternală, în care fătul are rolul decisiv în instalarea gestaţiei, în evoluţia sarcinii şi a naşterii, chestiunea embrionului a devenit o pasiune pentru mine, mai ales sub aspectul controversatei probleme a debutului vieţii acestuia.Avortul iroseşte o potenţială viaţă omenească, astfel încât însăşi decizia de întrerupere a sarcinii reprezintă o traumă majora, confirma dr. Dan Păscuţ, din Timişoara, unul dintre puţinii medici care au ales să nu mai practice avortul la cerere.

Zamfiroiu Corina Grupa5 Anul 3

System Of A Down la Timisoara pe 04 martie

Fanii romani ai celor de la System Of A Down au de ce sa se considere norocosi: favoritii lor vor pasi din nou pe taramurile noastre, pentru a sustine un concert pe 04 martie. Desi pe site-ul oficial al formatiei (www.systemofadown.com) se precizeaza, ca loc de desfasurare a show-ului, Stadionul Dan Paltinisanu, organizatorii nu au confirmat acest lucru. System Of A Down se afla, in acest moment, in plin turneu american. Sub numele de cod " Toxicity", acestia vor concerta in mai multe tari europene: Ungaria, Croatia, Franta, Italia si Austria. " Toxicity" este cel de-al 2-lea album de studio al americanilor, lansat in februarie 2005 si s-a bucurat de un mare succes in Europa. Biletele se vor pune in vanzare pe 01 februarie, iar pretul variaza intre 25 lei si 145 lei. Biletele vor putea fi achizitionate din reteaua de magazine Diverta, Iulius Mall, Casa Tineretului (parter, camera 23A), Sala Olimpia sau de pe site-ul www.ticketpoint.ro, www.bilete.ro.
Formatia System Of A Down este una dintre cele mai cunoscute trupe de hard-core ale zilelor noastre, iar cei 4 membrii au reusit sa vanda peste 12 milioane de albume in intreaga lume.


GIURGIU BIANCA ELENA

Maşina perfectă?

Nu există maşina perfectă din toate punctele de vedere. Trebuie să ştii exact ce pui pe primul loc dintre: “consum, design, siguranţă, fiabilitate, preţ”.

Majoritaea potenţialilor cumpărători pun pe primul loc siguranţa.
Elementele de siguranţă pot fi active sau pasive. Cele active îl ajută pe şofer să evite un accident: ABS (Anti Blocking System), EPS (Electronic Stability Program), pilot automat, detectori presiune pneuri sau suspensie.
Cele pasive îi ajută pe pasageri în cazul unui accident: airbaguri, centuri de siguranţă, celule de siguranţă sau tetiere. În afară de aceste elemente clasice, mai sunt şi altele, tehnologiile pentru siguranţă de ultimă generaţie.
De obicei dotările standard de siguranţă sunt incluse în preţul maşinii. Tehnologia de ultimă oră, în materie de siguranţă poate ridica preţul maşinii cu până la 3.000 de euro. Există gadgeturi foarte costisitoare: farurile adaptabile, care îşi modifică direcţia în funcţie de cum mişcăm volanul, sistemul de avertizare, care ne anunţă când am depăşit axul drumului, sau sistemul de vedere cu infraroşu pe timp de noapte.

Aşadar o maşină perfectă ar arăta astfel: ar fi ieftină, ar avea o garanţie mare, reviziile sau piesele de schimb ar fi şi ele ieftine şi rare, consumul mic, putere mare, caroserie care işi modifică forma în funcţie de locul destinaţiei, culoarea care din nou se schimbă asortându-se cu îmbrăcămintea şoferului, ar putea fi vândută la preţ dublu după 3 ani, ar avea statutul de cea mai sigură maşină din lume…

http://www.stiriauto.ro/

Ghannoum Luiza Alina,

Grupa 2, Jurnalism

Jazz Club

Un loc senzational in randul localurilor timisorene il ocupa Jazz Club renumit prin randul studentilor si nu numai. Este un local in care oamenii vin pentru a se relaxa ascultand o muzica aparte , adica chill out.
Acesta este situat in apropierea Centrului si al Catedralei pe soseaua ce duce catre Piata Maria.
Locatia este una foarte usor de gasit, mai exact acesta se afla la Pod 16( actual Pod Traian, B-dul 16 decembrie 1989) avand inclusiv terasa care este chiar pe malul Begai, unde vara vin numerosi Dj care incanta prin variatiile de muzica atat trecatorii cat si oamenii care invadeaza terasa. Saptamanal se tin party-uri in special sambata si duminica la care sunt invitate atat trupe din tara, cat si din strainatate, care incing atmosferacu muzica Jazz, Rock, Ambiental, Chill Out. De foarte multe ori in Jazz au avut loc numeroase manifestari culturale: lansari de carti, concerte, expozitii. Clubul dateaza din 1991 fiind primul club privat de jazz din Romania.
Printre trupele participante la concerte de-a lungul timpului se numara: Luna Amara, Coma, Blazzaj, Nookie si multi altii.
Pentru mai multe detalii click aici


Abrudan Beatrice, gr 1