luni, februarie 4

O tânără a luat foc

O tânără a luat foc

O tanara a fost ranita grav, la un bal, ea fiind internata in spital cu arsuri de gradul II si III pe bratul stang. Eleva a luat foc in timpul unei probe din concursul de miss, desen cu spray cu vopsea, pe podeaua salii. Petrecerea elevilor de clasa a XII-a, de la mai multe licee din Galati, a avut loc intr-o discoteca, fara ca vreun profesor sa fie prezent. Potrivit purtatorului de cuvant al Spitalului Judetean Galati, in prezent, starea nu este grava, ea este internata la serviciul de arsi cu arsuri de gradul II si III pe bratul stang si primeste ingrijirile necesare. Medicii acorda toata atentia acestui caz".

Inspectoratul scolar spune, insa, ca nu stie nimic despre aceasta petrecere. Balul nu fusese organizat de un liceu anume, ci de o firma care a lipit afise si a vandut bilete in mai multe scoli si licee, la petrecere participand elevii a peste 20 de institutii de invatamant. Inspectorul scolar general de la Galati, Tania Bogdan, a afirmat, citat de Realitatea TV, ca balul a fost organizat fara acordul sau implicarea autoritatilor scolare. "Balul de vineri nu a fost organizat nici in colaborare cu Consiliul Judetean al Elevilor, nici cu liceele, nici cu Inspectoratul Scolar Judetean. Reprezentantii clubului au fost dati afara din biroul directorilor de fiecare data cand au cerut permisiunea de a vinde bilete in scoli. Cu toate acestea, au vandut bilete elevilor din toate liceele, fara permisiunea directorilor", a declarat inspectorul.
Artulescu Oana Andreea

În ultima zi a lunii ianuarie, Institutul „Nicolae Iorga” , a găzduit o nouă sesiune de comunicare în cadrul Laboratorului de Studii Ruse şi Sovietice pe tema „Tratatului Româno-Sovietic” din 4 februarie 1948.

Cu ocazia împlinirii a şase decenii de la semnarea primului tratat româno-sovietic, cele două ţări sărbătoresc o lungă colaborare şi asistenţa mutuală, prietenie.

Una dintre temele abordate a fost cea datorată momentului din 1948, când România a cedat Insula Şerpilor sovieticilor.

România pierde din teritoriu

În 1940 URSS ocupase prin forţă Insula Şerpilor şi câteva insule de pe braţul Chilia făra a avea un titlu de drept internaţional asupra lor. Opt ani mai târziu, Stalin primeşte acest drept chiar de la premierul Petru Groza.

Acesta a declarat că singurul inconvenient pe care îl suferea România prin cedarea acestor teritorii era că „românii vor mânca mai puţine icre negre”.

„Mingea” în teritoriul ucrainienilor

La căderea URSS-ului, în anul 1991, Insula Şerpilor- o stânca de 17 hectare, dar cu mare importanţa strategică- a revenit Ucrainiei. Astfel insula devine „mărul discordiei” în relaţiie politice româno-ucrainiene.

Stoiadin mihaela

Criza politică continuă…

Pâinea se scumpeşte, produsele lactate se scumpesc,uleiul,carnea, zaharul, toate se scumpesc, salariile cresc nesimţit de lent şi mai nou auzim că pensile p rivate care ni s-au oferit ca fiind garantia unei batraneţi fara griji, nu sunt nici ele sigure. Dacă acum o ducem atât de prost credeam că macar gândul că la 60 de ani vom avea un trai decent,ne mai delecteză. Dar, nu! Dacă ma gandesc mai bine, sunt unii, care aşa cum ne-au promis în campania electorală, ne ,,ajută” sa o ducem mai bine. Dacă tot nu fac nimic, măcar ne distrag atenţia de la adevăratele probleme ale vieţii. Nu mai e aşa grav că pâinea costă o jumătate de euro dacă ne concentrăm la scena politică. Şi nici nu trbuie să ne concentrăm la toata şi să ne umplem creieraşul cu prea multe nume (care apar şi aşa la TV doar la scandalul ,,Daţi banii înapoi!”), ci doar la Tări şi Băse. Scurte şi representative, chiar şi pentru tanti Maria care stă la coada la medicamente, aceste nume mă duc cu gândul la celebrele desene animate ,,Tom şi Jerry”. Cu siguranţă Tări e Tom. Contraziceţi-mă dacă greşesc… http://www.realitatea.net/36871_Criza-politica-majora-Basescu---Tariceanu-.html

Nu vreau să devin foarte ,,filosofică”, dar îmi cam amintesc de vorbele bunicii: Ţara arde şi baba se piaptănă. Ultima ,,bombă” care a explodat în curtea lui Tăriceanu, este refuzul lui Băse în ceea ce priveşte numirea Noricăi Nicolai în funcţia de ministru al justiţiei. Refuzul are sau nu legătura cu motivele invocate de Mega-Băse sau e vorba de un conflict de interese politice?! În orice caz, lui Tăricenu nu i-a explodat doar curtea, ci a explodat şi el. Şi-a mobilizat artileria şi au sarit să-l atace PNL-eşte pe la spate pe cel care încă-şi priveşte cu mândrie flota din propria baie.

Însă disputa dintre cei doi oameni politici are rădăcini mai adânci, a început la scurt timp după ce Alianţa DA a ajuns la putere. Mă întreb unde-i dreptatea, unde-i adevărul? Preşedinte versus Prim Ministru- un motiv în plus să fie ,,prosperitate” în România. Indiferent de replica efervescentă a conducătorului Guvernului, raspunsul lui Băse e arhicunoscutul: ,,Da, dar eu sunt singurul om ales prin vot direct de popor!”. Şi are dreptate, dar mai vedem noi în 2009… Însă cine ştie… Omul are popularitate!
Muresanu Lavinia- Loredana, gr III

Recital Bregovic la finala naţională Eurovision

Selecţia naţionala a concursului Eurovision are parte de un invitat deosebit:Goran Bregovic va susţine un recital excepţional pe data de 23 februarie.El este unul dintre cei mai cunoscuţi artişti din Balcani datorită muzicii pe care a compus-o pentru filmele lui Emil Kusturica-"Vremea ţiganilor","Arizona dream","Underground".

Managerul de proiect al selecţiei naţionale a declarat că invitaţia a venit în urma dorinţei de a dărui românilor o farâma din spiritul sârbesc-"Goran Bregovic este mai mult de atât şi ne bucurăm ca a acceptat invitaţia noastră de a susţine un recital la finala de la TVR".

După finala naţională,câştigătorii se vor pregăti pentru pentru prima semifinală, care va avea loc în data de 20 mai la Belgrad.

Alături de reprezentanţii României, pe scena vor mai urca reprezentanţi ai altor 18 ţări:Muntenegru, Finlanda, Grecia, Israel, Polonia, Irlanda, Estonia, Olanda, Moldova, Bosnia şi Hertegovina, San Marino, Slovenia, Norvegia, Belgia, Andora, Armenia, Azerbijan şi Rusia.

În cea de-a doua semifinală din 22 mai vor concura alte 19 ţări,printre care: Croaţia, Blugaria, Elveţia, Cipru, Ungaria, Suedia, Cehia etc, iar ordinea acestora în concurs va fi trasă la sorţi.

Iacobescu Diana

Efectele migratiei: copiii ramasi acasa

Efectele migratiei: copiii ramasi acasa

Daca la sfarsitul anului 2006-2007, aproximativ 18% dintre elevii de gimnaziu aveau cel putin un parinte plecat la munca in strainatate, numarul lor s-a dublat de cand autoritatile au inceput sa monitorizeze mai atent acest fenomen.

Fundatia Soros Romania a lansat, marti 29 ianuarie 2008 studiul “Efectele migratiei: copiii ramasi acasa. Riscuri si solutii”. Lansarea a avut loc in cadrul unei dezbateri care si-a propus sa analizeze impactul absentei parintilor plecati la munca in strainatate asupra copiilor ramasi acasa si sa puna in discutie posibile solutii la problemele pe care acestia le intampina.

Potrivit anchetelor si interviurilor realizate in cadrul programului “Migratie si dezvoltare”, s-au constatat unele diferente in ceea ce priveste rezultatele scolare ale copiilor supravegheati fata de cei care au parintii plecati in strainatate. Astfel, copiii care au cel putin un parinte plecat in strainatate au avut, in medie, note de final de semestru cu aproximativ 10 sutimi mai mici decat ceilalti.

Absenta parintilor nu se face simtita doar la nivelul notelor, consecintele in plan psihologic sunt, de asemenea, semnificative. Specialistii in neurologie si psihiatrie infantila au observat ca la copiii de varste mici, in special la cei din mediul rural, se instaleaza tulburari emotionale, devin anormal de fricosi si timizi, au somnul agitat si cosmaruri. La cei mai mari de zece ani (mai ales din mediul urban) s-au observat tulburari de conduita, manifestate prin comportament agresiv fizic si verbal, abuz de alcool si fumat.

Acesti copii ai caror parinti lucreaza in strainatate ar trebui considerati in situatie de risc, de aceea este necesara rezolvarea crizei de psihologi scolari din scolile romanesti, mai ales din cele din mediul rural. Conform afirmatiilor facute de specialistii Fundatiei Soros, “ar trebui construit un set de servicii sociale, care sa includa consiliere speciala, ajutor in procesul de invatare, conditii de petrcere a timpului liber in activitati organizate in comun cu alti copii, vizite la domiciliu.”

Majoritatea copiilor ramasi in tara sunt in grija rudelor de pana la gradul patru, altii beneficiaza de o forma de protectie (alocatie de plasament), iar unii dintre ei au fost dati in asistenta maternala sau in grija unor centre de plasament, publice sau private.

Autoritatea pentru Protectia Copilului urmareste indeaproape fenomenul si spera sa previna orice fel de abuz. In cazul in care acestea se vor dovedi insuficiente, este pregatita sa ia si alte masuri.


CRISTINA MIRCEA

Criza italiană

de Daniel Petolea

Tema comunităţii româneşti din Italia a revenit din nou în atenţia publicului internaţional, şi de această dată tot ca o consecinţă a unui incident care nu onorează imaginea României.

Crima unui român de etnie rromă, a dus la declanşarea unei crize, am putea spune fără precedent. În primele 10 luni ale anului 2007 – de la intrarea României în UE, crima lui Mailat e ultima dintr-un lung şir de crime, violuri sau tâlhării, comise de români pe teritoriul Italiei.

Date statistici demonstrează existenţa unui fenomen infracţional ridicat, în cadrul căruia cetăţenii români – în special cei de etnie rromă – au un rol important. Desigur că, societatea civilă italiană şi mai ales presa, au reacţionat dur la crima produsă. Este de aşteptat ca acest tip de reacţie, iniţiat de italieni, să fie preluat şi în alte ţări, unde România are comunităţi semnificative.

Dezinteres mioritic

Ministrul de Externe este emblematic pentru atitudinea pasivă a autorităţilor de până acum. Atitudinea sa rezervată generează percepţia unei lipse de interes pentru soluţionarea acestei probleme. Poziţia oficialului român reprezintă un aspect care complică mai departe atât imaginea externă a României, cât şi percepţia statului român de către proprii săi cetăţeni.

Declaraţia ministrului Cioroianu în legătură cu cei care produc fapte precum cele din Italia este inadmisibilă pentru un demnitar al unui stat democratic. Practic, printr-o astfel de afirmaţie, venită din partea unui oficial român, tendinţa spre ură şi intoleranţă a italienilor este întreţinută. În plus, lipsa de reacţie a membrilor Cabinetului determină extinderea imaginii negative şi la nivelul Guvernului

Eşec diplomatic

Chiar dacă a fost vorba despre un „moment de rătăcire”, gafa a fost comisă, iar responsabilitatea ar trebui asumată. Declaraţia de săptămâna trecută referitoare la deportarea infractorilor în Sahara nu face decât să readucă în atenţia publică eşecul discursiv al ministrului de Externe. Nici măcar familia Giovannei nu a acceptat un reprezentant oficial din partea României, la funerariile celei căzute sub furia lui Mailat. Şi asta nu ar trebui să ne surprindă.

Nu mai vorbim niciodata despre asta...



4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile un film care a cutremurat o Românie întreagă sau ar fi trebuit să o facă. Adevărul neexagerat despre avort pe timpul comunismului. Naivitatea împletită cu prostia şi pericolul descoperirii. O poveste despre ce însemna avort, ce însemna poliţie şi ce însemna prost informarea.

Povestea celor două studente şi prietene este foarte bine conturată de Cristian Mungiu în 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, câştigătorul premiului Palme d’Or în 2007. Filmul relatează atât drama Otiliei şi Gabiţei, cât şi drama trăită de tineri pe vremea comunismului. Cine îndrăznea numai să se gândească la un chiuretaj era direct catalogat ca cineva contra sitemului şi arestat instantaneu. Metodele contraceptive nu erau discutate aşa cum era tabu să discuţi despre sex. Fereala devine cea mai cunoscută modalitate de protecţie şi la cea mai mică greseală, viaţa tinerilor era compromisă.


Mita este la ordinea zilei. Preţul „medicului” şi sacrificiul fetelor creşte o dată cu lunile de sarcină. Demnitatea este lăsată la o parte, ascunsă într-un colţ întunecat al minţii fiecăruia. Teama şi disperarea îi i-au locul şi îndeamnă la false speranţe. Nici până în ultima clipă istoria nu pare reală pentru personaje, nici urmă de siguranţă, nici vorbă de viaţă normală de acum înainte.



1987 - „Auzi de unde fac eu rost de un pachet de Kent, acuma?”; „ Salvarea, vă zic ceva, dacă a-ţi chemat-o, deja suntem pe jumătate la puşcărie cu toţi.”; „Ştiţi că fiecare lucru pe lumea asta are un preţ!”; „[…] nu aveam aşa relaţii şi stăteam la coadă pentru un kil de carne şi câte trei ore!”; „Nu mai vobim niciodată despre asta...”

Gabriela Dan