În ultima zi a lunii ianuarie, Institutul „Nicolae Iorga” , a găzduit o nouă sesiune de comunicare în cadrul Laboratorului de Studii Ruse şi Sovietice pe tema „Tratatului Româno-Sovietic” din 4 februarie 1948.
Cu ocazia împlinirii a şase decenii de la semnarea primului tratat româno-sovietic, cele două ţări sărbătoresc o lungă colaborare şi asistenţa mutuală, prietenie.
Una dintre temele abordate a fost cea datorată momentului din 1948, când România a cedat Insula Şerpilor sovieticilor.
România pierde din teritoriu
În 1940 URSS ocupase prin forţă Insula Şerpilor şi câteva insule de pe braţul Chilia făra a avea un titlu de drept internaţional asupra lor. Opt ani mai târziu, Stalin primeşte acest drept chiar de la premierul Petru Groza.
Acesta a declarat că singurul inconvenient pe care îl suferea România prin cedarea acestor teritorii era că „românii vor mânca mai puţine icre negre”.
„Mingea” în teritoriul ucrainienilor
La căderea URSS-ului, în anul 1991, Insula Şerpilor- o stânca de 17 hectare, dar cu mare importanţa strategică- a revenit Ucrainiei. Astfel insula devine „mărul discordiei” în relaţiie politice româno-ucrainiene.
Interesant articol, l-am gasit si pe net. Desi trebuia sa il scrieti voi, nu sa il copiati... Oricum, am remarcat ca nu l-ai copiat integral, ai mai facut cateva modificari si l-ai scurtat.
RăspundețiȘtergereS. Petrisor
Nu ai nici titlu...
RăspundețiȘtergere