De la solar…la spital
Persoanele care aleg să se bronzeze la solar trebuie sa țină cont și de riscurile la care se expun. Medicii dermatologi atrag atenția celor care frecventează solarul, că efectele pe termen lung nu sunt pozitive. În fiecare vară, din cauza excesului de solar, zeci de fete ajung la spital cu arsuri și alte probleme dermatologice, unele dintre ele având nevoie de internare.
În perioadele mai puțin călduroase, cât și vara, multe fete doresc să-și nuanțeze pielea în „sclipitorul auriu hollywoodian”. Solarul este cel mai controversat mod de a te bronza rapid și pe-deasupra nici nu este costisitor. De aceea suntem tentate să apelăm la saloanele de bronzat. Unii specialiști ne avertizează, iar alții ne încurajează în privința solarului, considerându-l mai sigur decât expunerea necontrolată la radiațiile solare. Cu toate acestea, efectele pozitive sunt mai puține decât cele negative. Expunerea controlată la UV se presupune a fi mai sigură decât bronzul tradițional și stimulează sistemul imunitar concomitent cu fixarea calciului în organism, induce o stare psihică pozitivă, este un stimulator pentru rezistența la efort fizic, previne osteoporoza.
Pe termen lung, efectele secundare ale expunerii la radiațiile UVA în exces, includ: leziunui oculare, cataracte, modificări în sistemul imunitar, îmbătrânirea prematură a pielii și cancer. Bronzul artificial poate crește cu 75% riscul apariției cancerului de piele, acesta fiind inclus în aceeași grupă de risc cu tutunul, arsenicul și azbestul. Dacă, încă nu te-ai convins la ce riscuri te expui mergând la solar, Mioara Molnar – farmacistă, recomandă folosirea cremelor de protecție solară. Sunt mai multe tipuri de creme cu grade diferite de protecție, cuprinse între 10-50 de grade. Înainte de a aplica pe piele o astfel de cremă este indicat să se consulte un medic dermatolog. Cu toate acestea, nu înseamnă că pielea este protejată complet de toate efectele ultravioletelor: expunerea la solar poate duce la transformarea alunițelor din leziuni benigne în melanom malign.
O tânără de 27 de ani a apelat la un salon de bronzat pentru nunațarea culorii tenului: „Din cauza igienei precare de la acel salon m-am, ales cu o alergie care mi-a dat dureri de cap câteva zile. Mi-au apărut pete pe spate și pe abdomen, care mi-au provocat mâncărimi. M-am prezentat de urgență la spital, iar medicul mi-a spus că este vorba de o bacterie.”
Medicii dermatologi ne recomandă să evităm pe cât posibil expunerea la radiațiile UV și UVA întrucât riscurile sunt mari, având atâtea efecte imediate (arsuri), cât și îndelungate (cancer de piele). Cancerul de piele este cel mai frecvent. Acel bronz care ne place este, de fapt, o reacție de apărare a pielii. Riscul de a face cancer de piele, crește cu fiecare ședință de expunere la solar.
Novaceanu Carmina Roxana, gr. 3
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu